Pippa Malmgren: ‘biflatie’ komt eraan en het zal pijn doen

Pippa Malmgren: ‘biflatie’ komt eraan en het zal pijn doen

Merryn Somerset Webb praat met econoom en voormalig presidentieel adviseur van de VS Pippa Malmgren over hoe de strijd tussen krachtige deflatoire en inflatoire krachten het publiek echt pijn zal doen.

 

Merryn: Ik ben hier vandaag met Pippa Malmgren, die de auteur is van dit nogal prachtige boek, Signals, waar we het tijdens dit interview over zullen hebben. Pippa is een voormalig presidentieel adviseur in de VS en tevens de oprichter van DRPM consulting. Dus Pippa, het eerste dat ik wil doen, is kort vertellen waarom je dit boek hebt geschreven.

 

https://youtu.be/Sbom7d-hFNI

 

Pippa: Nou, ik heb samengewerkt met de president van de Verenigde Staten en ontdekte dat zijn vragen en de vragen van mensen in dergelijke leidinggevende posities precies dezelfde zijn als de vragen die je neven stellen, namelijk: zal de rente stijgen of dalen? ? Moet ik een hypotheek nemen? Moet ik verkopen? Wanneer moet ik worden betaald voor mijn vaardigheden? En ik realiseerde me dat economie eigenlijk zo ontmoedigend is voor de meeste mensen, het is zo zwaar wiskundig en technisch. Dus stap één was om een ​​boek te schrijven dat het allemaal in gewoon Engels verwoordde. Tezos platform is nieuw.

 

De tweede reden was dat ik zag hoe zoveel mensen leden aan de laatste financiële crisis, en ik zag veel signalen die me ertoe brachten mijn huis te verkopen en mijn gezin te verhuizen naar een huurwoning in 2007, en ik dacht: “Waarom niet iedereen doe dit?” en het is omdat ze de signalen niet hebben gezien, en dat is gedeeltelijk omdat ze allemaal naar officiële gegevens kijken en niet alleen naar dingen om je heen, die je met je eigen oog kunt zien.

 

En ik dacht: “Ik moet iets schrijven om mensen in staat te stellen een duidelijker begrip te hebben van wat er in de wereldeconomie gebeurt dan alleen op basis van datapunten”.

 

Merryn: OK, dat is zo interessant. We gaan straks verder met de signalen die je om ons heen ziet, maar kunnen we even teruggaan naar 2007: wat waren de signalen die je toen zag waardoor je je huis verkocht?

 

Pippa: Nou, ik geef een lijst in het boek, maar ik zal je een paar interessante geven: ik belandde per ongeluk op de bovenste verdieping van Bloomingdale’s in New York, terwijl ik een boodschap deed. En het was Halloween-tijd en ik zag honderden porseleinen sets in zeer opzichtige Halloween-kleuren. Monero kopen is betaalbaar.

 

En ik dacht: “Wie geeft zoveel geld uit aan een serviesgoed voor één evenement per jaar? En hoe groot moeten huizen zijn om een ​​heel serviesgoed alleen voor dit evenement te kunnen opslaan? En iemand moet een kerstbordenset hebben als nou, en wie weet, een bord met paashaasjes. En hoeveel kost het om een ​​huis te verwarmen dat groot genoeg is om dat allemaal op te slaan? ‘

 

En voor mij was het een signaal dat de Chinezen zoveel volume produceerden dat de ontwerpers verder de risicocurve moesten verlaten en smallere en smallere dingen moesten produceren om het publiek te laten kopen, en ik dacht: “We geven zeker meer uit dan verdienen we en op een gegeven moment stopt de muziek “. En dat was een signaal voor mij.

 

“We bevinden ons op een moment in de geschiedenis dat elke grote centrale bank haar best doet om inflatie te creëren. En de geschiedenis leert ons dat dit meestal op een gegeven moment lukt.”

Merryn: Hoe interessant. Een van de dingen waarvoor u op dit moment signalen ziet, is inflatie. Op dit moment iedereen, bijna iedereen

 

Pippa: Iedereen.

 

Merryn: behalve misschien dat jij en ik, maakt zich veel meer zorgen over deflatie dan over inflatie. In feite heeft elke geïnterviewde die ik de afgelopen weken op deze bank heb gehad, gesproken over deflatie en bijna niets dan deflatie. Maar dit is niet het signaal dat u ziet?

 

Pippa: Nee, en ik ben verheugd om deze kansen te horen, want met een handelaarshoed op, als ik hoor dat de markt 99% is voor alleen deflatie, zou ik graag de andere kant van die handel kiezen, vooral omdat we bevinden ons op een moment in de geschiedenis waarop elke grote centrale bank haar best doet om inflatie te creëren. En de geschiedenis leert ons: meestal lukt dit op een gegeven moment.

 

Maar meer dan dat, als we de wereld rondkijken, zijn er buitengewone voorbeelden van inflatie die zich vlak voor onze ogen ontvouwt. Pas de laatste weken vond Wit-Rusland de winkelrekken kaal omdat de inflatie zeer snel toesloeg. Rusland staat op het punt een inflatie van ongeveer 17% te bereiken; Argentinië staat op 23%. Het volgende is, oké, de Federal Reserve zegt: “Dat is niet ons probleem”.

 

Dat was een andere stimulans voor het schrijven van het boek, want ik herinner me de Jackson Hole-bijeenkomst in 2013, waar alle centrale bankiers bijeen waren en de positie van de Federal Reserve was: “Er zijn geen overloopeffecten, er zijn geen gevolgen; zeker geen nadelige gevolgen van Monetair beleid”.Elke centrale bankier van opkomende markten in dat publiek maakte een geluid waarvan ik dacht dat het een signaal was, en dat was dit geluid: [slaat op voorhoofd]. Het was een: “Wat? Denk je echt dat er geen carry-trade is? Als je gratis geld weggeeft, zal het niet ergens terechtkomen?”

 

En waar is het terechtgekomen? Het landde veel in opkomende markten; het belandde in harde activa: onroerend goed, aandelenmarkten gingen door het dak. En we hebben dingen gezien als de prijs van eiwitten die recordhoogtes bereikte, wat voor een opkomende markt een zeer belangrijke gebeurtenis is.

 

Dus dan zegt de Fed: “Maar je had je eigen rentetarieven moeten verhogen. Je had je valuta kunnen laten waarderen en je hebt het niet gedaan, dus niet mijn probleem, jouw probleem”, en hun mening is: “Wacht even , Leed ik al zoveel pijn van de financiële crisis en nu vraagt ​​u mij nog meer te verduren? Er zijn grenzen “.

 

En dus is de simpele vraag, denk ik, die we ons in de eerste plaats moeten stellen: fixeert inflatie deflatie? En daar heb ik veel meningen over. Ten tweede: is het echt waar dat we nergens inflatie hebben? Ik weet niet zeker of dat waar is, en zelfs in geïndustrialiseerde economieën is een van de meest interessante signalen die we zien iets dat ik biflatie ‘en krimpflatie’ zou kunnen noemen.

 

Merryn: OK, nu hebben we de krimpflatie besproken, en ik heb er een beetje over geschreven in het tijdschrift, en in het bijzonder vorige week, of een paar weken geleden, schreef ik in het tijdschrift over het Creme Egg Debacle ‘, waarbij er minder Crme-eieren in een multipack nu dan vroeger, en erger dan dat, er is minder chocolade, en nog erger dan dat de chocolade van iets mindere kwaliteit is, toch?

 

Pippa: Inderdaad.

 

Merryn: Nu, je zou kunnen zeggen dat dat een symptoom was van een deflatoire mentaliteit onder consumenten, dat wil zeggen: het is niet mogelijk om de prijs van iets te verhogen, dus als je je marge wilt verbeteren, heb je geen andere keuze dan te bezuinigen op de kosten van het product zelf. Maar je ziet het niet zo; je ziet dit als een teken van inflatie.

 

Pippa: Nou, ik denk dat het veel lijkt op wat we in de jaren 70 zagen, wat een voorloper is van een prijsstijging, is dat een fabrikant de verpakking even groot maakt, maar er minder in stopt, en we hebben zeker gezien dat op veel, veel verschillende manieren. Het Cadbury Creme Egg-verhaal was het meest recente, mensen waren woedend.

 

Merryn: Ik was woedend!

 

Pippa: En bij dat specifieke incident verlaagden ze de prijs met 20 pence, maar het gaat erom dat de prijs per eenheid omhoog ging omdat ze die van zes eieren naar vijf brachten. Een andere versie ervan is dat we in de VS altijd een recordhoge prijs voor rundvlees hebben. Dus steaks op je bord in een restaurant worden kleiner, en als je ernaar kijkt, betaal je meer per ons.

 

Hebben we nu daadwerkelijke prijsstijgingen gehad? Ik zou ja zeggen: Hershey heeft de prijs van Hershey’s kussen een paar maanden geleden met 8% verhoogd. Dus prijsstijgingen beginnen te gebeuren. De vraag is…

 

Merryn: Mag ik even teruggaan: deze prijsstijgingen zijn volgens u een direct gevolg van QE? En het geld van QE stroomt over naar andere economieën en drijft de prijzen daar op, en die prijsstijgingen werken nu weer terug in de Amerikaanse economie en de Britse economie.

 

“Je kunt met bankiers, investeringsbankiers en beleidsmakers praten en ze zullen zeggen:” Er is geen inflatie “. Dan ga je naar hun huizen en het enige dat ze tijdens het diner kunnen bespreken, zijn de stijgende kosten van levensonderhoud.”

Pippa: Ik ben het eens met Sir John Hicks, de Nobelprijswinnaar uit 1974, die een geweldig boek schreef over causaliteit in de economie, en hij zei eigenlijk dat het bijna onmogelijk is om deze dingen met elkaar te verbinden.

 

Maar ik denk niet dat het toeval is dat elk soeverein vermogensfonds en elk pensioenfonds waarmee ik te maken heb wanhopig probeert landbouwgrond te kopen, vooral in de geïndustrialiseerde wereld. En als de prijs daarvan stijgt, wat het is, dan gaan de productiekosten op dat land ook omhoog, en dat begint de landbouwprijzen te beïnvloeden, en ik denk van wel.

 

Een van de vreemde dingen is de compressie van de marge. Dus ja, je hebt recordprijzen voor het land ooit, maar de kosten stijgen ook, dus de winstmarges zijn zwak, en daarom denk ik niet dat we hyperinflatie zullen krijgen. Ik denk dat we nu een strijd hebben tussen deflatoire krachten die echt en krachtig zijn, maar ook inflatoire impulsen die echt zijn. En je voegt de twee bij elkaar en je veroorzaakt echte pijn voor het grote publiek.

 

Merryn: OK. Dus Pippa vertel me meer over dit idee van biflatie ‘.

 

Pippa: Dus het is een interessant fenomeen waarbij het voor mensen voelt, zelfs in de VS, het VK en buiten Europa, alsof alles wat verplicht is, in prijs stijgt, en alles wat discretionair is, gaat naar beneden. Dus je Apple iPad, dat kan in prijs dalen, maar de kosten van je huur, je ritprijsin de metro, je schoolgeld, je schoolboeken, gezondheidszorg; alle dingen die je moet hebben, die prijzen stijgen zeker.

 

En dus zegt een centrale bank: “Wel, de ene compenseert de andere”, maar ik heb hier een echte vraag over: de Chinezen hebben onlangs Foxconn, onze grootste werkgever in China, aangekondigd dat ze hun eerste productiefaciliteit bouwen in Pennsylvania, namelijk: het begint in Amerika minder duur te worden om te produceren dan in China. Denken we echt dat deze prijzen zullen blijven dalen?

 

En er is een kleine vraag over een zeer technisch probleem genaamd hedonics, dat gaat over kwaliteitsaanpassingen, en het punt is, oké ja, er zijn geweldige kwaliteitsaanpassingen op een Apple iPad, dus je betaalt dezelfde prijs, maar je krijgt veel meer rekenkracht, maar driekwart van ons weet niet hoe we het moeten gebruiken.

 

Merryn: En we hebben ook niet de mogelijkheid om de lagere prijs te betalen.

 

Pippa: En ze geven je niet de mogelijkheid om de lagere prijs te betalen. Dus ik denk dat het fascinerende is dat je met bankiers, investeringsbankiers, beleidsmakers kunt praten en ze zullen zeggen: “Er is geen inflatie”. En dan ga je naar hun huizen voor een etentje en het enige dat ze tijdens het diner kunnen bespreken, zijn de stijgende kosten van levensonderhoud.

 

Merryn: En waar past de dalende olieprijs hierin?

 

Pippa: Ik denk op een aantal manieren. Een daarvan is: ik denk dat de Saoedi’s zeer sterk registreerden, dat een belangrijke factor die bijdroeg aan de Arabische lente de plotselinge stijging van de broodprijs was. Het was een sprong in de tarweprijs. Destijds was er een droogte in Australië en Rusland die daaraan hebben bijgedragen, maar het punt is dat ze erg kwetsbaar zijn voor stijgende voedselprijzen.

 

Ze realiseerden zich dat als ze niets aan de olieprijs deden, hun belangrijkste geopolitieke tegenstanders in staat zouden worden gesteld om meer te gaan produceren. Dus Iran, Rusland en de Verenigde Staten. En ik denk dat ze een zeer weloverwogen beslissing hebben genomen om in feite de begroting van Rusland, Iran, aan te vullen; en om de productie in de Verenigde Staten uit te stellen en te vertragen, en ik denk dat dat gebeurt nu Amerikaanse fracking-entiteiten failliet gaan. Dat is een fenomeen van vernietiging van de voorziening. Dat vertelt me ​​dat er na verloop van tijd weer opwaartse druk op de prijs zal komen, omdat het niet meer zo haalbaar is om in die ruimte te investeren.

 

“Je kunt niet gewoon genoeg ‘, of het juiste bedrag’ aan inflatie verdienen. Als je het eenmaal loslaat, gaat het, en je hebt geen controle over dat resultaat.”

Merryn: Oké, dat brengt ons terug bij de vraag of inflatie deflatie kan genezen. Nu vermoed ik dat u ons gaat vertellen dat er een natuurlijk tekort aan vraag is, misschien met de demografische situatie enz., Dus kunnen we dat deflatoire probleem niet verhelpen door inflatie te creëren?

 

Pippa: Ik ben bij Paul Volcker: hij lijkt een beetje op de Bruce Willis van de wereldeconomie, toch? Hij heeft ons hier de laatste keer van gered, en zijn mening is dat je niet genoeg kunt verdienen, of de juiste hoeveelheid inflatie. Als je het eenmaal hebt losgelaten, gaat het en heb je geen controle over die uitkomst. Dus de vraag is: compenseert het echt of, zoals Christine Lagarde zei: “Als je het genie van inflatie loslaat om de boeman van deflatie te compenseren”, wat er misschien gebeurt, is dat je een gevecht tussen beide kanten krijgt en een hogere vluchtigheid.

 

Ik zou zeggen dat dit is wat we al zien, en de hemel weet dat het niveau van volatiliteit in de verschillende markten die we hebben gezien buiten de hitlijsten ligt, records breken.

 

Ik denk dat het enige dat ze allebei oplost, innovatie is. En daarom is het zo belangrijk dat we ons concentreren op het bouwen van de economie van morgen en het genereren van meer BBP en een echt gesprek hebben over wat we moeten doen om de omgeving te creëren waarin dat kan gebeuren, aangezien het moeilijker wordt als je dat hebt. zowel deflatoire als inflatoire impulsen die elke ondernemer treft.

 

Merryn: Nee, met beide – we komen zo terug op innovatie, want ik weet dat je daar een aantal interessante dingen te zeggen hebt, maar daarvoor: dit conflict tussen inflatoire en deflatoire impulsen, je maakt je grote zorgen over sociale onrust en toenemend militarisme in een groot deel van de wereld, toch?

 

Pippa: Inderdaad. Dus laat me proberen het uit te leggen zoals ik het begreep van de Russische en Chinese functionarissen met wie ik sprak tijdens het schrijven van het boek. Hun mening is: “Kijk, hoe komen de VS en de geïndustrialiseerde wereld uit hun schuldenprobleem? Ze gaan failliet” en er zijn verschillende manieren waarop je in gebreke kunt blijven, je kunt zeggen: “We zullen je nooit betalen. terug ”, de Argentijnse stijl. Je kunt zeggen: “Ik betaal je wat later terug, een beetje minder”, het kapsel in Griekse stijl. U kunt uw eigen burgers in gebreke blijven en dat soberheid noemen.

 

Maar alle drie zijn politiek onaantrekkelijk. De beste manier, zoals u altijd kiest, is inflatie. Zo heb je betaald voor de Amerikaanse revolutie, de burgeroorlog en Vietnam.Dus het is zoals Goldfinger zei tegen James Bond: “Een keer is toeval, twee keer is toeval, drie keer is vijandelijke actie”.

 

Dus zowel de Russen als de Chinezen zeggen: “Kijk, wij zijn uw grootste schuldeisers. U komt niet alleen ons in gebreke, dus we zullen op een gegeven moment een klap krijgen, maar u creëert ook de voorwaarden voor prijsinstabiliteit in de wereld, door deze kwantitatieve versoepelingsaanpak die u heeft “. En inderdaad, toen de kwantitatieve versoepeling omhoogging, ging uw olieprijs de pan uit op het moment dat ze aankondigden dat het voorbij was; alle grondstoffenprijzen begonnen in te storten. Dus ze hebben bezwaar tegen die vluchtigheid en ze geloven dat de poging zal slagen.

 

En als dat het geval is, moeten ze hun eigen burgers beschermen tegen de gevolgen, en dus grijpen beide nu agressiever dan voorheen naar middelen, voedsel en energie. Dus de Chinezen zeggen: “De Zuid-Chinese Zee, waar we 10% van de wereldwijde visvoorraad hebben, vindt een nieuw aardgasveld dat volgens mij nu van ons is. Gebaseerd op wat jullie doen. We willen geen ruzie hebben. daarover.”

 

De Russen zeggen: “Ah, Oekraïne, de vierde grootste voedselproducent ter wereld, ik denk dat de waarde daarvan is gestegen, en ik denk dat we, als we een keuze hebben gemaakt, daar liever aan vasthouden.” En het Noordpoolgebied, als een ander voorbeeld, waar Rusland veel agressiever is geweest, omdat ze denken dat er 30% van de olievoorraad in de wereld is en 15% van aardgas. En we zijn weer aan het vissen: de prijs van vis in Rusland is met 60% gestegen sinds de sancties werden aangekondigd. Dat geeft hen de aanzet om te zeggen: “Goed, dan bereiken we”.

 

En dit is gedeeltelijk wat de geopolitiek weer op het podium brengt, nadat het al een lange tijd van het podium is verwijderd.

 

“Rusland en China grijpen vooral veel agressiever dan voorheen naar activa, voedsel en energie.”

Merryn: OK, en hoe beïnvloedt dat – laten we kijken naar investeringen: hoe beïnvloedt dat de manier waarop onze lezers hun portefeuilles zouden moeten opbouwen in het komende decennium, laten we zeggen?

 

Pippa: Nou, ik denk dat ze over een aantal dingen moeten nadenken. Bijvoorbeeld: pensioenen. Als de Russen en de Chinezen niet de overtollige uitgaven van de Amerikanen gaan financieren, wat ze duidelijk niet doen, wie gaat dan de obligaties kopen? De toezichthouders zeggen tegen de pensioenen: “Je moet alleen veilige dingen doen met het vermogen”. Asterisk: de definitie van veilig is alleen onze staatsschuld ‘. En dit is de manier waarop u de verliezen naar de spaarders verplaatst. Het is een heel langzaam en heimelijk proces. Elke CIO van een pensioenfonds kan met de hand op zijn hart zeggen: “Ik heb het veilige, conservatieve ding gedaan”, maar als je op het punt staat, niet alleen lage obligatierendementen, maar in sommige gevallen negatieve obligatierendementen, waar denken we dat deze de prijzen zullen de komende tien jaar gaan, wanneer opnieuw probeert elke centrale bank het inflatiepercentage te verhogen? Ik zou zeggen dat het verlies op een gegeven moment zal gebeuren. Dat is dus een grote implicatie voor pensioengerechtigden en obligatiehouders. Dus dat zou een voorbeeld zijn.

 

Ik denk dat we nu echt goed moeten nadenken over de sociale onrustkwesties die voortkomen uit prijsinstabiliteit op de wereldmarkten. We hebben protesten gezien, zelfs in Singapore, voornamelijk over hogere voedselprijzen daar en hogere huurprijzen. Het is moeilijk om in Singapore te protesteren, want dan ligt er zo’n groot dossier over u in de regeringskantoren. Maar we hebben het gezien in Hong Kong, we zien het in Latijns-Amerika, we hebben het gezien in Zuid-Afrika, de Arabische lente. Als deze druk van deflatie en inflatie krachtiger zal afnemen, moeten we verwachten dat we meer protesten zullen zien; dus dan zijn opkomende markten niet zo aantrekkelijk. Laten we hieraan toevoegen dat de schulden in opkomende markten allemaal niet allemaal gedenomineerd zijn, maar een klein deel is uitgedrukt in Amerikaanse dollars. Op dit moment hebben we een stijgende Amerikaanse dollar, ze devalueren op hun markten, dus plotseling is de schuldenlast door het dak gestegen; en laten we niet vergeten dat devaluatie inflatoir is.

 

Dus hun inflatiecijfer gaat omhoog; hun vermogen om te betalen daalt; hun inkomsten uit grondstoffen storten in

 

Merryn: En we hebben sociale onrust.

 

Pippa: En we hebben sociale onrust, dit is geen mooi plaatje. Dus een van de dingen waar ik het in het boek over heb, is de verplaatsing van de productiebasis van opkomende markten naar twee hoofdlocaties: het middenwesten van de Verenigde Staten en de Midlands hier in het VK. En ik denk dat we als investeerder heel goed naar deze gebieden moeten kijken, omdat er veel innovatie gaande is.

 

Merryn: OK, dat is spannend. Terug naar innovatie: je hebt je boek op een nieuwe en innovatieve manier uitgegeven, toch?

 

Pippa: Ja. Nou, ik kan niet zeggen dat het antwoord berekende risico’s is die door individuen over de hele wereld worden genomen, en dan geen berekende risico’s nemen. Ik kan die innovatie niet starten en dan niet het meest innovatieve platform gebruiken. Dus ik praat veel in het boek over crowdfundingals een nieuw mechanisme om kapitaal aan bedrijven te leveren, dat volgens mij heel goed werkt.

 

Dus ik lanceerde het op Indiegogo, als een door crowdfunding gefinancierd voorstel, en het was verbazingwekkend: we hebben in ongeveer tien dagen bijna 50% opgehaald. Elke uitgever van boeken zei: “Je zult nooit zoveel boeken in vijf weken verkopen, aangezien je voor het eerst auteur bent”, en in feite gaat het heel snel, wat alleen maar het punt bewijst, hopelijk, dat de economie van morgen vandaag wordt opgebouwd en op onconventionele manieren, en we zijn verplicht om dit echt te bestuderen en de mechanismen te begrijpen.

 

Merryn: OK, dus als lezers dit boek willen kopen: Indiegogo.

 

Pippa: Ga naar indiegogo.com, en dan zoek je Signals op ‘en trouwens, om duidelijk te zijn, oude economie-mensen zullen een boek willen kopen, maar ik ga je meenemen in de nieuwe economie en je vertellen gaan bijdragen aan een extraatje. Het betekent precies hetzelfde.

 

Merryn: Er is dus geen knop waarop ze kunnen drukken om een ​​boek te kopen. Ze drukken op een knop om een ​​extraatje te krijgen

 

Pippa: Om bij te dragen aan een extraatje.

 

Merryn: en dan stuur je ze een boek.

 

Pippa: Precies.

 

Merryn: OK hetzelfde. Pippa, heel erg bedankt.

 

Pippa: Dank je

 

Share